Έκθεση Ιστορίες:
το Κοινοτικό Αρχείο της Φολεγάνδρου
1825 -1970

27 Σεπτεμβρίου - 11 Οκτωβρίου 2005
Στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Τριπόδων 28, Πλάκα (Στάση Μετρό: Ακρόπολη)
τηλ. 210 3245225
Ώρες λειτουργίας: 10:30 - 21:30 (καθημερινά και Σαββατοκύριακα)


Η ανακάλυψη του αρχείου

Το Αρχείο της Κοινότητας Φολεγάνδρου εντοπίστηκε τυχαία τον Ιούλιο του 2004 στην αποθήκη του Δημοτικού Σχολείου της Χώρας από τη Media dell' Arte.

Οι σωροί των εγγράφων που βρέθηκαν ξεχασμένοι σε μία γωνιά ήταν ό,τι είχε διασωθεί από το υλικό του Κοινοτικού Αρχείου του νησιού μετά από διαδοχικές εκκαθαρίσεις, μετακομίσεις και καταστροφές: μητρώα, κρατικά και κοινοτικά έγγραφα, επιστολές και εφημερίδες από τις αρχές του 19ου αι. έως και τα τέλη του 20ου.

Για την αποκατάσταση, αρχειοθέτηση και έρευνα του αρχείου, όπως και για την παρουσίαση της έκθεσης, εργάστηκε αφιλοκερδώς η ομάδα της Media dell ' Arte.

Η παρουσίαση της έκθεσης

Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου που καλύπτει το αρχειακό υλικό παρουσιάζονται μέσα από την παράλληλη έκθεση των εγγράφων και αποσπασμάτων από συνεντεύξεις κατοίκων του νησιού, μαζί με φωτογραφίες εποχής από προσωπικά τους αρχεία. Έτσι αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο σημαντικά ιστορικά ορόσημα όπως είναι οι παγκόσμιοι πόλεμοι, η Μεταξική περίοδος, ο εμφύλιος, η εξορία, η δικτατορία των συνταγματαρχών, διηθούνται και αφομοιώνονται από την τοπική κοινωνία η οποία, σχεδόν πάντοτε θεατής παρά μέτοχος, μένει προσηλωμένη στα δικά της προβλήματα επιβίωσης στην άγονη γραμμή, στο περιθώριο των παγκόσμιων ή εθνικών γεγονότων.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της έκθεσης «ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το Κοινοτικό Αρχείο της Φολεγάνδρου, 1825-1970» θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30
Εγκαίνια της έκθεσης «ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το Κοινοτικό Αρχείο της Φολεγάνδρου, 1825-1970».

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
Παρουσίαση του βιβλίου «ΙΣΤΟΡΙΕΣ - Φολέγανδρος, η ελάχιστη κλίμακα». Θα ακολουθήσει συναυλία του Νίκου Οικονομίδη και της μουσικής ομάδας ΚΕΡΟΣ με τραγούδια του Αιγαίου.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
«Το Στοιχειό της Φολεγάνδρου»: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών - Αθως Δανέλλης


Οργάνωση : Media dell' Arte
Μουσειογραφική Επιμέλεια: Ελεάννα Βλάχου, Ιστορικός-Μουσειογράφος
Επιστημονική Σύμβουλος: Εύη Ολυμπίτου, Εθνολόγος
Χορηγός της έκθεσης:Το υλικό της έκθεσης περιέχεται στο βιβλίο "Αγαπητοί πατριώτες και ευγενείς ξένοι: η Φολέγανδρος μέσα από το Κοινοτικό της Αρχείο",
έκδοση Media dell' Arte 2006.