ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΙΚΙΝΟΥ 2014

19-26 Ιουλίου

,
 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Σικίνου- Media dell' Arte
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τρι. 22 Ιουλίου έως Τετ. 20 Αυγούστου
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ
12 Χρόνια ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ: 7 νησιά, 12 εκθέσεις, 22 φεστιβάλ και διοργανώσεις, 8 κινηματογραφικά φεστιβάλ, 1 αρχαιολογικό συνέδριο, 2 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, 2 μουσικές καταγραφές και εκδόσεις CD, 10 εκδόσεις βιβλίων, εκατοντάδες ώρες ηχογραφημένων συνεντεύξεων που αποτελούν το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων, ψηφιοποιμένα ιστορικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό από ιδιωτικά και Κοινοτικά Αρχεία των νησιών και μεγάλο ανέκδοτο πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τους ανθρώπους των νησιών, με άλλα λόγια, ό,τι αποτέλεσε μέρος του σχεδίου ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ για μικρά νησιά των Κυκλάδων από το 2002 έως σήμερα, θα παρουσιαστούν σε μία αναδρομική έκθεση στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής από τις 24 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου.

Μουσειογραφική επιμέλεια: Ελεάννα Βλάχου. ιστορικός - μουσειογράφος

Σαβ. 19/7 - Παρ. 25/7
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

 • Σε ποιους απευθύνονται: σε μουσικούς, σε ερασιτέχνες μουσικούς, σε όσους δεν έχουν καμία γνώση μουσικής, σε όσους έχουν ψυχολογικά τραύματα από τα ωδεία, σε όσους νομίζουν ότι είναι μουσικά ΑΜΕΑ.
 • Περιεχόμενο: το πνεύμα του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με βασικές αρχές της θεωρίας της μουσικής και η εφαρμογή τους στην πράξη. Θα ασχοληθούμε με τη σημειογραφία (ανάγνωση – γραφή μουσικού κειμένου), θα κατανοήσουμε τις βασικές λειτουργίες την μουσικής θεωρίας και θα παίξουμε / τραγουδήσουμε πολυφωνική μουσική (όργανα – φωνητικό σύνολο).
  Στο τέλος θα παρουσιάσουμε σε κοινό ό,τι έχουμε καταφέρει, σε μια μικρή συναυλία.
 • Διάρκεια: 30 ώρες, 7 ημέρες.
 • Κόστος: 40 ευρώ κατ’ άτομο.
 • Έκπτωση διαμονής: όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 5 Ιουλίου, η διοργάνωση μπορεί να εξασφαλίσει μειωμένη τιμή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Σικίνου, που θα κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ / δίκλινο (εάν ενδιαφέρεστε γι’ αυτήν την έκπτωση, θα πρέπει να δηλώσετε την ημέρα της άφιξης και της αναχώρησής σας στη Δροσιά Χαρίση που έχει αναλάβει τον συντονισμό:
  κιν.: 6942932797, e-mail: [email protected]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
  ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Παρ. 18/7 ---- 19.00: γνωριμία και οδηγίες
Σάβ. 19/7 11.00 – 14.00 18.00 – 20.00
Κυρ. 20/7 11.00 – 14.00 18.00 – 20.00
Δευ. 21/7 11.00 – 14.00 18.00 – 20.00
Τρι. 22/7 11.00 – 14.00 18.00 – 20.00
Τετ. 23/7 11.00 – 14.00 ----
Πεμ. 24/7 11.00 – 14.00 18.00 – 20.00
Παρ. 25/7 11.00 – 14.00 παρουσίαση σε κοινό

Σαβ. 19/7 - Παρ. 25/7
ΘΕΡΙΝΑ ΥΠΕΡΕΝΤΑΤΙΚΑ
Μαθήματα ελληνικών χορών.
Σεμινάριο πολλών ταχυτήτων (για αρχάριους και προχωρημένους) από τον Ανδρέα Σεγδίτσα, με απολυτήριες εξετάσεις τη βραδιά του πάρτι της Παρασκευής 25/7. Για τους μετεξεταστέους υπάρχει και το γλέντι μετά το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, το Σάββατο 26/7.

Σαβ. 19/7 - Παρ. 25/7
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ
Ένα 7ήμερο εργαστήριο σύγχρονου χορού από 6 μαθήτριες της σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Μπέτυς Δραμισιώτη. Επί μία εβδομάδα οι 6 χορεύτριες θα δουλέψουν πάνω σε μία χορογραφία που θα αλληλοεπιδρά με το τοπίο και τους ανθρώπους της Χώρας. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί σε μία παράσταση την Παρασκευή 25 Ιουλίου στην πλατεία της Χώρας.
Για να λέμε την αλήθεια εμάς αυτό που μας αρέσει είναι το παιχνίδι και το τρέξιμο στις πλατείες ακόμα! Κάπως έτσι, έχουμε βρεθεί όλες σε μια αίθουσα χορού στο κέντρο της Αθήνας. Αφήνοντας τη φαντασία μας ελεύθερη ,λοιπόν, ερχόμαστε να μοιραστούμε το "χορευτικό παιχνίδι" μας στην πλατεία ενός κυκλαδίτικου νησιού,προσκαλώντας σ'αυτό όποιον θέλει να συμμετέχει...“
Ελένη Βλάχου, Δανάη Βορβίλα,Χριστίνα Ζαχαρία,Ραλλού Καρέλα,Ιωάννα Τόλιου,Στέλλα Τριπολιτάκη,
Υπό την καθοδήγηση της Μ. Δραμισιώτη
Ομάδα Σχολής Χορού "ΑΚΤΙΝΑ"

Τρι. 22/7 - Παρ. 25/7
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τον Ιούλιο τα παιδιά της Σικίνου, ηλικίας 6-14 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ΄ένα εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού και εξερεύνησης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε 5 απογευματινές συναντήσεις με θέμα: “Ιστορίες του Κάστρου ή ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες γωνιές του οικισμού”.
Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι:

 • να περιπλανηθούν τα παιδιά στο Κάστρο και να αναζητήσουν πληροφορίες που θα φωτίσουν στιγμές από το παρόν και το παρελθόν του τόπου
 • να ερευνήσουν μέσω συνεντέυξεων ή παρατήρησης θέματα του ενδιαφέροντός τους
 • να χρησιμοποιήσουν τα εκφραστικά τους μέσα, όπως το σώμα και τη φωνή, καθώς και τη φαντασία και τα συναισθήματά τους, προκειμένου να συνθέσουν τη δική στους αφήγηση
 • να παίξουν και να αναπτύξουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας
  Το εργαστήριο περιλαμβάνει:
 • παιχνίδια δημιουργικότητας και αυτοσχεδιασμού
 • κυνήγι χαμένου θησαυρού
 • ξενάγηση που θα οργανώσουν τα παιδιά στον οικισμό του Κάστρου για όσους θελήσουν να συμμετάσχουν

Συμμετοχή ελεύθερη
Συντονισμός: Ιουλία Πύρρου, ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός

Τετ. 23/7
ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο νυχτερινός ουρανός της Σικίνου είναι πιο σκοτεινός από ο,τιδήποτε έχουμε συνηθίσει στις πόλεις. Και σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι, θα κοιτάξουμε ψηλά και θα δούμε πλανήτες, νεφελώματα, γαλαξίες και αστρικά σμήνη με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου 8 ιντσών αλλά και με τα μάτια μας. Μια μικρή διάλεξη πριν την παρατήρηση θα μας προσανατολίσει και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε όσα βλέπουμε.

Πεμ. 24/7
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Το ντουέτο Χάppy σε μια βραδιά με ρεμπέτικα και παραδοσιακά στον οικισμό Χωριό της Σικίνου. Μαρία Πλουμή (λαούτο - φωνή) και Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα - φωνή).
https://www.youtube.com/watch?v=0AKQiTASb84

Παρ. 25/7
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΘΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ & ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το έργο που έχει ολοκληρώσει κατά τα σεμινάρια: η ομάδα σύγχρονου χορού θα δώσει μια μικρή παράσταση πίσω από την εκκλησία της Παντάνασσας, η ομάδα μουσικής θα παρουσιάσει μια μικρή συναυλία και η μεγάλη ομάδα των παραδοσιακών χορών θα συνεχίσουν με πάρτι στην πλατεία για όποιον αντέχει.

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ:

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Mamidoil-Jetoil και ειδικά την κυρία Λένα Μαμιδάκη, για τη διακριτική και συνεπή στήριξη που προσφέρει στο ερευνητικό έργο της Media dell' Arte, από το 2003 μέχρι και σήμερα.
Ευχαριστούμε ακόμη την φίλη μας Άννα Μανουσοπούλου που στηρίζει έμπρακτα, με δική της πρωτοβουλία, το έργο της ομάδας στη Σίκινο.