ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΙΚΙΝΟΥ 2012

3-12 Ιουλίου

 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Σικίνου- Media dell' Arte

Φίλοι μας,
Έχουμε τη χαρα να σας ανακοινώσουμε πως φέτος, για πρώτη φορά διοργανώνεται σε ένα μικρό νησί, όπως η Σίκινος, Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προφορική Ιστορία.
Στη συνάντηση "GRAND TREASURES - Grundtvig" συμμετέχουν επιστήμονες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Ελλάδα (Media dell’ Arte - Σχέδιο ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ)
  • Πολωνία (UNESCO)
  • Ισπανία (Xandobela)
  • Πορτογαλία (Ponte nas Ondas)
  • Λετονία (UNESCO)
  • Εσθονία (Kultuur Aitab Hingata)

Το θέμα της συνάντησης είναι η διαφύλαξη και η πανευρωπαϊκή προβολή της ιστορίας και της ταυτότητας των μικρών τόπων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προεργασία έχει ξεκινήσει από το 2010, με προβολή ιστορικού υλικού, παλιών φωτογραφιών και προφορικών συνεντεύξεων κατοίκων της Σικίνου που έχει συλλέξει η ομάδα Media dell’ Arte μέσω της πρωτοβουλίας "Σχέδιο Νησολόγιο", στο οποίο η Σίκινος συμμετέχει ενεργά.
Μέσω αυτού του υλικού η Σίκινος προβλήθηκε στις χώρες Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ισπανία, καθώς και στην Αθήνα. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή διοργάνωση, που πιστεύουμε πως είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο. Ευχόμαστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, για το καλό του νησιού.


ΣΙΚΙΝΟΣ, 3-12
Ιουλίου

Τρ. 3/7 - Σα. 7/7
Ευρωπαϊκή Συνάντηση GRAND TREASURES - Grundtvig, 2011-2013
Μετά τις συναντήσεις σε Πολωνία και Πορτογαλία, η τρίτη ευρωπαϊκή συνάντηση των εταίρων του προγράμματος GRAND TREASURES θα πραγματοποιηθεί στη Σίκινο.H Media dell' Arte συμμετέχει στο πρόγραμμα παρέχοντας τεχνογνωσία και μεθοδολογικά εργαλεία σε οργανισμούς πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Πολωνία - UNESCO Initiative Center, Πορτογαλία - Ponte nas Ondas, Ισπανία - XANDOBELA, Εσθονία - Kultuur Aitab Hingata, Λετονία - UNESCO National Commission), με στόχο την εκπαίδευση των πέντε εταίρων στη δημιουργία αρχείου για τη δική τους Προφορική Ιστορία.
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα δοθούν δύο διαλέξεις, ανοιχτές στο κοινό: της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη στις 5/7 (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης) και της ιστορικού-μουσειογράφου, μέλους της Media dell’ Arte, Ελεάννας Βλάχου στις 6/7.

Πε. 5/7, Σα. 7/7, Δε. 9/7
Μέρες Ντοκιμαντέρ

Πα. 6/7
Εγκαίνια της έκθεσης GRAND TREASURES: οι ιστορίες των ανθρώπων μέσα στην Ιστορία της Ανθρωπότητας
Στο πλαίσιο του προγράμματος GRAND TREASURES διοργανώνεται κοινή έκθεση από τις έξι συμμετέχουσες χώρες. Θα παρουσιαστεί μέρος του υλικού για την προφορική ιστορία που συλλέγει η κάθε χώρα με την καθοδήγηση της Media dell’ Arte.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στη Σίκινο, και, μέχρι το τέλος του 2013, θα περιοδεύσει στις υπόλοιπες πέντε συμμετέχουσες χώρες.

Κυρ. 8/7
Η Σίκινος μαγειρεύει
Μια βραδιά αφιερωμένη στα προϊόντα και την κoυζίνα της Σικίνου. Διαγωνισμός μαγειρικής και happening με τιμώμενα πρόσωπα τις γιαγιάδες και τα εγγόνια τους.

Τρ. 10/7
Το ντουέτο STRING THEORY παρουσιάζει:
CHEAP - low quality, high fun project
Σταυρούλα Παυλίκου - τραγούδι, Μαρία Πλουμή - λαούτο, Γιώργος Πατεράκης - πιάνο.
http://www.youtube.com/watch?v=SKAeWTUkjMA

Τε. 11/7
Βραδιά Αστρονομίας
Αστρονομική διάλεξη για τα παιδιά της Σικίνου
και παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια για όλους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ PHOTOSIKINOS

Κυρ. 1/7 - Σαβ. 15/9
Έκθεση φωτογραφίας στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής
Στην έκθεση συμμετέχουν Σικινιώτες φωτογράφοι με θέματα που αφορούν τη Σίκινο του χτες και του σήμερα.

Τρ. 7/8 - Δε. 13/8
Ο Κόσμος Μέσα από την Παιδική Φωτογραφία
Τρίτη 7/8 Εργαστήρι φωτογραφίας και αναγγελία θεματικού διαγωνισμού για παιδιά μέχρι 12 ετών.
Τετάρτη 8/8 Ημέρα λήψης φωτογραφιών διαγωνισμού από τα παιδιά.
Πέμπτη 9/8 Συλλογή Φωτογραφιών από επιτροπή.
Δευτέρα 13/8 Προβολή φωτογραφιών διαγωνιζόμενων στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας. Θα ακολουθήσει παιδική γιορτή με μουσικές και πολλές εκπλήξεις.

Κυρ. 12/8
Συναυλία και party στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας
Οι μουσικοί της Σικίνου ενώνουν τις "δυνάμεις" τους, σε μια βραδιά γεμάτη μουσικά απρόοπτα και εκπλήξεις.

Τετ. 15/8
Πανηγύρι 15αύγουστου & Φωτογραφικές προβολές
Κλείσιμο των γιορτών με την καθιερωμένη προβολή φωτογραφιών πριν από το πανηγύρι. Θα προβληθούν φωτογραφίες των Θοδωρή Σκαμπαβίρια, Άντας Μακρή και Σπύρου Χαμπίπη.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ:

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Mamidoil-Jetoil και ειδικά την κυρία Λένα Μαμιδάκη, για τη διακριτική και συνεπή στήριξη που προσφέρει στο ερευνητικό έργο της Media dell' Arte, από το 2003 μέχρι και σήμερα.

Ευχαριστούμε ακόμη την ακτοπλοϊκή εταιρεία Ventouris Lines. Εδώ και χρόνια προσφέρει γενναιόδωρα τα εισιτήρια για τη μετάβασή μας στη Σίκινο.

Η κυρία Άννα Μανουσοπούλου, από τη Σίκινο, έκανε φέτος μια μεγάλη προσφορά: κάλυψε τα έξοδα της έκθεσης CRAND TREASURES και προσέφερε το σπίτι της για τη φιλοξενία της ομάδας εργασίας της Media dell' Arte, καθ' όλο το διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνει στη Σίκινο. Η πρωτοβουλία της είναι πολύ σημαντική σε οικονομικό επίπεδο και ανεκτίμητη σε ηθικό.