Γιορτές Φολεγάνδρου 2005

16 Ιουλίου - 2 Αυγούστου

 

Σαββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20.00
Έκθεση "Ιστορίες: το Κοινοτικό Αρχείο Φολεγάνδρου, 1825 - 1970"
στο Δημοτικό Σχολείο, στη Χώρα


Το Κοινοτικό αρχείο της Φολεγάνδρου αποτελείται από μητρώα, εγκυκλίους, διατάγματα, δημόσια έγγραφα, επιστολές, αποφάσεις και εφημερίδες. Το τμήμα που παρουσιάζεται στην έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1825 μέχρι το 1970 περίπου.

Την παρουσίαση του αρχείου συνοδεύουν σημερινές αφηγήσεις κατοίκων του νησιού και συνεντεύξεις. Το κάθε ιστορικό γεγονός παρουσιάζεται με παράλληλη έκθεση του εγγράφου και της αντίστοιχης αφήγησης. Έτσι αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο τα ιστορικά γεγονότα έχουν περάσει μέσα στη μνήμη των σημερινών ανθρώπων.

Το κοινοτικό αρχείο βρέθηκε τυχαία, τον Ιούλιο του 2004 στο βοηθητικό κτίσμα του Δημοτικού Σχολείου της Χώρας, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου για τις ανάγκες της έκθεσης «Αρχιπέλαγος» που φιλοξενήθηκε πέρυσι στους χώρους του. Μέχρι σήμερα παραμένει ουσιαστικά αδιερεύνητο. Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης ενός μέρους του αρχείου που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα (27 Σεπτεμβρίου - 11 Οκτωβρίου) στο κτίριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τριπόδων 28, στην Πλάκα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Media dell' Arte: 210-9969493
Ελληνική Εταιρεία: 210-3225245

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Τρίτη, 19 Ιουλίου, ώρα 21.00
Με τον Μπάμπη Τσέρτο, στον Καραβοστάση

Ο ανοικτός χώρος στο μικρό λιμάνι της Φολεγάνδρου θα φιλοξενήσει τον Μπάμπη Τσέρτο και τους μουσικούς του σε μια συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Παίζουν:
Χρήστος Κωνταντίνου (μπουζούκι)
Γιάννης Σαριανίδης (ακκορντεόν)
Μιχάλης Δανιάς (βιολί)
Ελένη Φίλιππα (τραγούδι, σαντούρι)
Νίκος Καινούριος (κιθάρα)
Γιάννης Τσέρτος (κιθάρα)
Σωκράτης Γιάνναρης (κρουστά).

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Πέμπτη 21 Ιουλίου, ώρα 21.30
Συναυλία των ΘΕΡΟΣ

Η μουσική ομάδα ΘΕΡΟΣ, μέσα από ένα πάντρεμα φυσικών και ηλεκτρικών οργάνων, μεταφέρει τα χρώματα της παράδοσης συνδυασμένα με ήχους της σύγχρονης μουσικής.
Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς, οι ΘΕΡΟΣ συναντούν παλιούς και νέους φίλους σε μια συναυλία στα στενά του Κάστρου, στη Χώρα.

Παίζουν:
Γιάννης Οικονόμου (παραδοσιακά έγχορδα, κρουστά, φωνή)
Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρες, φωνή)
Σολομών Μπαρκή (κρουστά, didjeridu, berimbau, φωνή)
Νίκος Ψαριανός (κρουστά, φωνή)
Γιώργος Μακρής (γκάιντα, καβάλ, φλογέρες, φυσαρμόνικα, φωνή)
Ουρανία Λιαρμακοπούλου (τσέλο, φλάουτο, φωνή)
Λευτέρης Κιουρκτσόγλου (κρουστά, φωνή).

ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Με τον Νίκο Παναγιωτίδη και την Γεωργία Θεοδωροπούλου
Σάββατο 23 Ιουλίου, ώρα 22.00


Ο Νίκος Παναγιωτίδης (κιθάρα) και η Γεωργία Θεοδωροπούλου (τραγούδι) παρουσιάζουν τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Μια ακουστική βραδιά στην αυλή του νεοκλασικού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου στη Χώρα.

Πέμπτη, 28 Ιουλίου, ώρα 21.00
Τραγούδια του Αιγαίου με το Νίκο Οικονομίδη

Ο Νίκος Οικονομίδης και η μουσική ομάδα Κέρος σε μια συναυλία στην πλατεία της Πιάτσας, στη Χώρα.
Ο Νίκος Οικονομίδης (βιολί) είναι από τους πιο σημαντικούς νέους παραδοσιακούς μουσικούς. Έχει προσφέρει μεγάλο έργο στη συστηματική συλλογή και στην καταγραφή της μουσικής των νησιών του Αιγαίου.

Παίζουν: Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Κώστας Παπαπροκοπίου (λαούτο), Νίκος Τσαντάνης (τσαμπούνα, κρουστά, τραγούδι), Γιώργος Βεντούρης (τουμπί), Κυριακή Σπανού (τραγούδι).

ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Κυριακή, 30 Ιουλίου, ώρα 22.00
Με τους De Traces στην παραλία Λιβάδι


Από το 1987 οι DeTraces είναι οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι της τζαμαϊκανής μουσικής στην Ελλάδα. Η συναυλία τους αυτή θα είναι ένα παραθαλάσσιο πάρτι με τη χορευτική ska-reggae-funk μουσική τους. Κώστας Θωμαϊδης (keyboards), Wathik Abbas (φωνή), Βαγγέλης Γεράσης (keyboards), Αλέξανδρος Μεταξάς (μπάσο), Isam Sharafeldin (κιθάρα), Γιάννης Μητάς (τρομπέτα), Τάσος Φωτίου (σαξόφωνο).


ΤΑ 82 ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
Δευτέρα 2 Αυγούστου, ώρα 21.30 Με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη, στο Κάστρο της Χώρας

Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Είναι από τους σημαντικούς -και ελάχιστους εναπομείναντες- καραγκιοζοπαίχτες της νεώτερης γενιάς και μελετητής του θεάτρου σκιών. Από το 1990 διατηρεί μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες. Με τραπεζάκια και κρασί αναβιώνει η ατμόσφαιρα των λαϊκών παραστάσεων παραδοσιακού Καραγκιόζη στις γειτονιές, σε μια πλατεία του Κάστρου στη Χώρα. Η παράσταση "Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη" συνοδεύεται από ζωντανή ορχήστρα.

Μεγάλος Χορηγός:Χορηγός:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥΧορηγός επικοινωνίας:Την εθελοντική εργασία προσέφεραν τα:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ