Γιορτές Φολεγάνδρου 2003

19 - 26 Ιουλίου


Με την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου
 

Σάββατο 19 Ιουλίου, ώρα 19:00
Έκθεση Φωτογραφίας Λευτέρη Μιαούλη - Κικής Ντοβίνου

Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία της Πούντας (δωρεά του Ανδρέα Συγγρού) φιλοξενεί ένα φωτογραφικό τρίπτυχο: το πρώτο μέρος αποτελείται από φωτογραφίες των φωτογράφων Λευτέρη Μιαούλη και Κικής Ντοβίνου. Εικόνες των ανθρώπων του νησιού και του τόπου τους αποτυπώνουν το κομμάτι εκείνο της ζωής στη Φολέγανδρο που μένει αθέατο στους καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Παράλληλα οι μαθητές του νησιού, με μηχανές που έχουν δωρηθεί στο σχολείο και την καθοδήγηση των φωτογράφων, καταθέτουν τη δική τους φωτογραφική ματιά. Το σχολείο, οι γονείς στις δουλειές τους, τα παιχνίδια, οι στιγμές της καθημερινότητάς τους γίνονται θέματα για το φακό τους.

Το τρίπτυχο της έκθεσης συμπληρώνουν παλιές φωτογραφίες μιας Φολεγάνδρου που δεν υπάρχει πια. Φωτογραφίες που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι από τα συρτάρια και τους τοίχους των σπιτιών τους. Οι αναμνήσεις τους θα συνθέσουν ένα πολύτιμο αρχείο της ιστορίας του νησιού που θα σταθεί για λίγο δίπλα στη σημερινή απεικόνισή του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κυριακή 20 Ιουλίου, ώρα 21:00
Συναυλία Μουσικής Δωματίου.

Η συναυλία θα γίνει κάτω από τον ανοιχτό ουρανό της Φολεγάνδρου, στον περίβολο του Λαογραφικού Μουσείου, στην ΆνωΜεριά και θα ξεκινήσει με το ηλιοβασίλεμα, στο ύψωμα που βλέπει πανοραμικά όλη τη Φολέγανδρο και το Αιγαίο που την αγκαλιάζει.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη του είδους που γίνεται στο νησί και συμμετέχουν το βερολινέζικο κουαρτέτο εγχόρδων Opitz και ο ρώσος πιανίστας Ulugbek Palvanov.
Τρίτη 22 Ιουλίου, βραδάκι
Το νησί μαγειρεύει.

Μια βραδιά αφιερωμένη στην τοπική μαγειρική και τα Φολεγανδρίτικα προϊόντα. Η Χώρα θα μετατραπεί για ένα βράδυ σε ένα μεγάλο τραπέζι. Όλα τα εστιατόρια θα προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο παραδοσιακά Φολεγανδρίτικα φαγητά. Τα μαγαζιά θα στήσουν τους πάγκους τους στα δρομάκια και τις πλατείες, όπου οι καλύτερες μαγείρισες του νησιού μαγειρεύουν μπροστά στους περαστικούς, δίνουν τις συνταγές τους και κερνάνε καλασούνα, ματσάτα, μπουρεκάκια, καρπουζένια, κάπαρη μαγειρευτή, σουρωτό τυρί και άλλες ντόπιες λιχουδιές μαζί με άφθονη ρακή. Μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε το πραγματικό σπιτικό φαγητό της Φολεγάνδρου και τα εξαιρετικά της προϊόντα.
Πέμπτη 24 Ιουλίου, ώρα 21:00
Τραγούδια στο Κάστρο.

Βραδιά ελληνικής μουσικής. Το κάστρο, το παλιό κομμάτι της Χώρας, είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός χτισμένος στα βορεινά του νησιού, πάνω στο χείλος γκρεμού ύψους 150 μέτρων από τη θάλασσα, γεμάτος από καμάρες, στοές, σκαλοπάτια, στενά δρομάκια και μπαλκόνια, που θα γίνουν η σκηνή για τους μουσικούς και οι κερκίδες για το κοινό στη συναυλία αυτή.

Το Νίκο Παναγιωτίδη (τραγούδι- κιθάρα) και τη Γεωργία Θεοδωροπούλου (τραγούδι) συνοδεύουν μουσικοί διάσπαρτοι τριγύρω στις στοές, τις καμάρες, τις αυλές και τα διάφορα επίπεδα, άλλοτε αθέατοι, άλλοτε να ακούγονται από παντού, σε τραγούδια από διάφορα είδη της ελληνικής μουσικής. Το συνδετικό νήμα των τραγουδιών είναι η θάλασσα. Η ρακή και το κρασί κέρασμα.


Φωτ. Λευτέρης Μιαούλης - Κική Ντοβίνου
Σάββατο 26 Ιουλίου
Πανηγύρι στον Άγιο Παντελεήμονα.

Παραδοσιακό πανηγύρι μετά τον εσπερινό. Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται σε μια ήσυχη, ερημική πλαγιά στα δυτικά του νησιού, 20 λεπτά περπάτημα από τα τελευταία σπίτια της Άνω Μεριάς, με θέα τη Μήλο, την Κίμωλο και το δυτικό Αιγαίο.

Ο Νίκος Γράψας (λαούτο- τραγούδι) και ο Γιάννης Ζευγώλης (βιολί) που θα παίξουν στο πανηγύρι, είναι μέλη του συγκροτήματος "Δυνάμεις του Αιγαίου". Στα κρουστά η Ειρήνη Βυθούλκα. Συμμετέχουν τοπικοί τραγουδιστές και οργανοπαίχτες.