Μην ξεχάσετε να δείτε ακόμη: κατάλογος έκθεσης Αρχιπέλαγος


Αρχιπέλαγος
Έκθεση Βιβλίου

Δημοτικό Σχολείο Χώρας Φολεγάνδρου, 19 Ιουλίου - 5 Σεπτεμβρίου 2004

Η έκθεση Αρχιπέλαγος βασίστηκε στην εργασία της Media dell' Arte για δημιουργία βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων βιβλίων γύρω από το Αιγαίο.

Συγκεντρώνει για πρώτη φορά ένα ευρύ φάσμα βιβλίων γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή του Αιγαίου με παράλληλη παρουσίαση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση χωρίζεται θεματικά σε τρείς κατηγορίες: Το Ταξίδι (χάρτες και πορτολάνοι, περιηγητές, ταξιδιωτικοί οδηγοί), Οι Ανθρωποι (εργασία, εξορία, θρησκευτικότητα, γιορτές, καθημερινή ζωή, τέχνη, αρχιτεκτονική και περιβάλλον), Η Θάλασσα (πόλεμος, σπογγαλιεία, ναυτιλία και ναυπηγική). Τα βιβλία ακολουθούν αυτή τη θεματική ανάπτυξη παράλληλα με το φωτογραφικό υλικό.

Το Αιγαίο, είτε ως χώρος εθνικών διεκδικήσεων είτε ως κύρια τουριστική επιλογή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Όμως, αν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για το Αιγαίο και επισκέπτονται τα νησιά του, λίγοι γνωρίζουν τη δραματική και πολυκύμαντη νεώτερη ιστορία της εθνικής μας θάλασσας, αφού η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή συνείδηση αντανακλάται πλέον μέσα από τις στερεότυπες εικόνες των ηλιόλουστων λευκών σπιτιών με το απέραντο γαλάζιο φόντο. Οι κοινωνίες του Αιγαίου όμως, περνώντας μέσα από πολέμους, οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές ανατροπές, φυσικές καταστροφές και μια αλληλουχία περιόδων ακμής και παρακμής, δημιούργησαν έναν σημαντικό πολιτισμό του οποίου η ιστορία καταγράφεται είτε στις επιστολές των Ευρωπαίων περιηγητών του 18ου αιώνα που, ωθούμενοι από τη γοητεία της άγνωστης ακόμη "Εγγύς Ανατολής" επισκέπτονταν το Αρχιπέλαγος, είτε σε οικογένειες νησιωτών που, διωγμένοι από την ανέχεια του ίδιου τους του τόπου έφτιαξαν καράβια, ξενιτεύτηκαν και δημιούργησαν τη νέα ελληνική ναυτική αυτοκρατορία φέρνοντας τη Δύση πλησιέστερα στην Ανατολή μέσα από τους θαλάσσιους δρόμους της ναυτιλίας, είτε στους νησιώτες που μένοντας στον τόπο τους δημιούργησαν απαράμιλλες τέχνες και τεχνικές.

Η έκθεση επιχειρεί να ξαναμιλήσει για τη ζωή των νησιών του Αρχιπελάγους και να προτείνει στον επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, να αφουγκραστεί με μεγαλύτερη προσοχή τους τόπους αυτούς την επόμενη φορά που θα βρεθεί εκεί.

Τα αντίγραφα του φωτογραφικού υλικού που παρουσιάζεται στο Αρχιπέλαγος είναι μια επιλογή από τα παρακάτω αρχεία: Γενικά Αρχεία Κυκλάδων, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), Ιστορικό Αρχείο Γ.Ε.Ν., Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, αρχείο Μέλπως Μερλιέ, Ναυτική & Λαογραφική Εταιρεία Κάσου, Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Ιστορικό και Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, Μουσείο Φαλτάιτς Σκύρος, Αρχείο Σ. Κασιμάτη, Αρχείο Π. Κουσαθανά, Αρχείο Β. Μανικάκη, Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, Συλλογή Ν. Μπένου Πάλμερ, Αρχείο Γ. Φράγκου, Κοινοτικό Αρχείο Φολεγάνδρου, Συλλογή Γ. Φουστάνου, Συλλογή Μ. Σαμούρκα, Φωτογραφικό Πρακτορείο Apeiron, Φωτογραφικό Αρχείο Media dell' Arte.

μην ξεχάσετε να δείτε ακόμη: κατάλογος έκθεσης Αρχιπέλαγος